Licens ENDAST för kamphundar?

Svaret på den frågan är ju självklart NEJ.

En debatt artikel från HD.se

Antalet polisanmälningar om hundar som gått till attack mot människor och andra hundar har nästan fördubblats de senaste tio åren, skriver Thomas Finnborg (M) och Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M).

Kamphundarna blir
alltfler i Sverige, sedan 2001 har antalet vuxit från 300 till 5 600 i år. I takt med den stigande populariteten ökar såväl kritiken mot vad många ser som en växande samhällsfara som de nöjda hussarnas och mattarnas passionerade försvar av sina älskade hundar. Och precis som med så mycket annat är det svårt att beskriva konflikten i andra färger än nyanser av grått.

Egentligen kan vilken hund som helst som tränats för uppgiften klassas som kamphund men de djur som i folkmun och på kvällspressens löpsedlar oftast går under epitetet är hundar av så kallad kamphundsras. Med det menas hundraser som historiskt använts som kamphundar och som på grund av sin avelshistoria fått med sig en ökad benägenhet till aggressivt beteende.

I rätt händer kan dessa hundar fungera alldeles utmärkt, vara trevliga familjehundar och inte utgöra någon fara för någon men man kan samtidigt inte bortse ifrån att vissa hundraser för med sig större risker än andra. Det ställer högre krav på ett ansvarsfullt hundägarskap samtidigt som många av dem som lockas av kamphundarnas negativa egenskaper knappast är lämpade för uppgiften att uppfostra sin hund på ett bra sätt.

En del yrkar på ett förbud för kamphundar. Det menar vi är att gå för långt. De flesta hundägare vet att väl fostra sina hundar, oavsett ras. Samtidigt har polisanmälningarna för att en hund gått till attack mot en människa eller en annan hund nästan fördubblats under de senaste tio åren.

För att inskärpa vikten av att man som hundägare förstår det extra ansvar det innebär att ta hand om en hund av kamphundsras har vi skrivit en motion till Sveriges riksdag där vi öppnar för att man inför ett licenssystem och utbildning för innehav av kamphund. Parallellt bör man också se över och stärka reglerna för att kräva munkorg för hundar som utgör en förhöjd risk för sin omgivning. Hur ett sådant system i praktiken utformas är en öppen fråga men vi anser att det är viktigt att hantera den problematik som finns på ett konstruktivt sätt genom en balansgång mellan frihet och reglering. Bra hundar och deras ägare ska inte bestraffas men de risker som finns måste tas på allvar.

Thomas Finnborg (M), riksdagsledamot, Helsingborg
Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M), riksdagsledamot, Bjuv

Debattartiklen hittar ni --> här <--rexmatte har jäkligt bra åsikter om detta:

Att utforma en licens enbart för kamphundar tycker jag bara talar för okunskap tyvärr. Ja, en hund av kamphundsras har historik men det har alla raser och jag blundar inte för deras historik och i deras historik ingår hundkamp. Men att kamphundsraser skulle vara en fara för allmänheten kan man inte säga hur som helst. Finns många andra raser som även dom i fel händer skulle vara en samhällsfara.

Problemet ligger djupare än i bara raserna. Problemet ligger i den oerhört stora okontrollerade oseriösa uppfödningen vi har idag och det faktum att många som väljer att kalla sig för uppfödare inte ens skulle få ha en vandrande pinne hemma. Och nu pratar jag om både blandras och renras-uppfödning.

Och ovanpå det har vi även problemet med hundägare. Att varenda idiot som tycker en viss hund ser häftig ut bara kan ta en kik på blocket och sedan ha en hund i andra änden kopplet som han inte vet någonting om mer än att den är häftig förstås.

Så en licens utformad enbart för kamphundar? - Nej tack!
Jag ser hellre att det ställs högre krav på uppfödare och högra krav på hundägare.


Hon skriver bra den här tjejen, och jag håller helt med!
Frågan är ju vad ska vi göra? hur ska vi lösa problemet?  Hur får vi stopp på denna oseriösa avel? För det är ju där som är den stora grunden. Fast å andra sidan skulle de inte finnas om inte efterfrågan fanns.
Kastrering på alla blandraser, dvs alla hundar utan stamtavla? Ett jätte jobb att gå igenom alla hundregister, och kalla till kastrering. Men kan det vara något? och vilka krav bör sättas på oss hundägare? 18 år och fläckfritt register? Men det kan ju bli fel, man kan ju tex vara dömd för kopparstöld och ändå älska hundar och vara sjukt duktig med dem. Så vad för krav o regler ska man fylla för att få äga hund?
Det är en viktig fråga, och ´bör tas tag i, INNAN "de som bestämmer" i panik beslutar om rasförbud , när problemet eskalerat och det enda de tänker är förbud. Och det vill vi ju inte!Eller hur?

Hur tänker DU?

Kommentarer
Kusindet84@soclog

nej de är ju liksom inte de snabbaste direkt.. Tack så mycket.. =)

 2010-12-03  21:04:37
URL: http://Kusindet84.soclog.se
Dannielle

Äntligen kommer jag in på bloggen din! :)Tackar ödmjukast för att du tycker om det jag skriver. :)

 2010-12-06  03:21:06
URL: http://rexmatte.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0